Buitenland

‘Nu weet ik hoe je een mens moet martelen. Als het hun beurt is, komen die vaardigheden goed van pas.’ Hij zegt het kalm en koud. We zitten in een café in de stad Tripoli, in het noorden van Libanon. Laten we hem Abu Omar noemen. Hij is twee maanden geleden uit Syrië gevlucht. ‘Ik zal ze nooit vergeven. Als ze niet voor de rechter komen, zal ik me wreken.’

Abu Omar is een van de duizenden burgers die sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad, is opgepakt en gevangengezet. Hij werd op 20 mei gearresteerd in zijn geboorteplaats Baniyas. Zeventig dagen heeft hij vastgezeten in zes verschillende gevangenissen. ‘Ik had het zwaar, maar ik heb meer geluk gehad dan anderen. Sommigen hebben meer dan zes maanden vastgezeten zonder dat ze ook maar aan één betoging hadden deelgenomen.’

Een jaar geleden leefde Abu Omar (27) zoals zoveel jonge Syriërs: hij was afgestudeerd in islamitisch recht en werkzaam in de winkel van zijn ouders. Op 15...