Gedwongen behandeld

‘Ik wil het niet hebben. Wat doen jullie hier toch allemaal? Drie man, is dat nou nodig? Er zit ook al een meneer binnen. Ik wil het niet.’

Krampachtig houdt mevrouw Van Deventer (89) haar voordeur op een kier. Ze ziet vreemden: twee vrouwen, een man. Haar dochter Els staat achter haar in de gang. ‘Moeder, het is de rechtbank. Die moet je echt binnenlaten.’
Voor de deur van het appartement in een hoekig wooncomplex in Schiedam-Noord buigt Janneke van Dort ver voorover. ‘Mevrouw, ik ben de rechter. Dit is de griffier en die meneer is een bewaker. Ik wil graag even met u praten. Mag ik binnenkomen?’
Morrend opent mevrouw Van Deventer de deur. ‘Jullie moeten allemaal weggaan. Ze willen mijn huis, hè? Ze hebben vast al iemand klaar staan. Het ziet er toch netjes uit?’
Van Dort, griffier Stephanie Huitema en de (particuliere) bewaker stappen de huiskamer binnen. Daar zitten dochter Els, de thuishulp en een advocaat. Rechter Van Dort gaat tegenover...