De Venezolaanse president Hugo Chávez is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In 2012 werd hij al afgeschreven, maar maakte hij wat inmiddels zijn laatste comeback bleek te zijn. Jeroen Kuiper schreef in september over het geheim van Chávez.

Nog twee maanden zou Hugo Chávez te leven hebben, meldden media eind mei. Hoe dramatisch zijn situatie was, onderstreepte de Venezolaanse president in april, toen hij, teruggekeerd na een kankerbehandeling op Cuba, in zijn geboortestaat Barinas in een kerk huilend door de knieën ging.

‘Jezus, geef me uw kroon, geef me uw kruis, geef me uw doornen zodat ik kan bloeden. Maar geef me ook leven, want ik wil nog meer doen voor dit land en dit volk. Neem me nog niet tot U.’

Weinigen geloofden op dat moment nog in de kansen van Chávez om de verkiezingen in oktober te halen, laat staan te winnen. Er is echter weinig bekend over de vorm en ernst van zijn ziekte; die wordt als een staatsgeheim behandeld. Tussen juni...