Duurzaamheid

Honger? Hier heb je een zonnepaneel

Marco Visscher& Ralf Bodelier
Illustratie: Khuan + Ktron
Als ‘duurzame ontwikkeling’ voorop staat, raakt de bestrijding van ziekte en armoede achterop. Dat moet andersom, vinden ecomodernisten.
Dit is een voorpublicatie uit Ecomodernisme. Het nieuwe denken over groen en groei, dat deze week verschijnt.

Vandaag leven rond de 700 miljoen mensen in extreme armoede. Volgens de definitie van de Wereldbank zit je onder de armoedegrens wanneer je moet leven van minder dan 1,90 dollar per dag.

Wat betekenen die koele cijfers? Armoede betekent dat er geregeld veel te weinig eten in huis is. Het betekent dat ouders soms dagenlang niet eten om hun kinderen een maaltijd te gunnen. Het betekent dat je niet kunt sparen: niet voor schoolboeken, niet voor een opname in een ziekenhuis, niet voor je oude dag, niet om een tegenslag op te vangen. Het betekent dat je je kinderen niet naar school kunt sturen, omdat ze moeten helpen op het land. Dat je uit modder opgetrokken woning wegspoelt in een hoosbui, dat je ziek wordt van vuil water en dat je...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials