Opnieuw relevant, want

Op 11 oktober is het internationale Coming Out Day. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan mensen die uit de kast willen komen. Sinds zijn coming-out koestert journalist Haroon Ali zijn anders-zijn als homoman, maar niet iedereen denkt er zo over.

‘Ik word er zo moe van om als anders te worden gezien, alleen omdat ik met mannen het bed deel,’ zei theaterregisseur Marcus Azzini onlangs tegen me in een interview. We hadden het over zijn voorstelling Small Town Boy, die tijdens Pride is te zien in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Dat woord, ‘anders’, bleef nog dagen door mijn hoofd spoken. We zijn toch ook anders, de uitzondering op de regel? Ik geniet er juist van om een outsider te zijn. Omdat ik homo ben, zijn alle verwachtingen over het verloop van mijn leven weggevallen: geen vrouw, geen kinderen, geen huisje, boompje, beestje. Niet alleen de heteronormatieve maatschappij plaatst­­ mij daarbuiten, ik doe het zelf ook.

Ik focus nu even op...