Stephan Sanders duidt zijn nieuws.

Ik heb het helemaal fout gedaan. Ik had natuurlijk lang geleden, bij voorkeur op de middelbare school, To kill a mockingbird van Harper Lee moeten lezen. Amerikaanse klassieker, over het onrecht van rassendiscriminatie in het toch al donkere Zuiden van Amerika, ergens in de jaren dertig. Bevat een jeugdportret van Truman Capote, een van mijn lievelingsschrijvers, die zijn leven lang bevriend bleef met buurmeisje Lee en schrijfster van dat ene boek.

Maar over sommige boeken heb je al zoveel gehoord en gelezen, dat je het wel gelooft. Het lijkt dan een zinloze inhaaloefening om zoveel jaar na datum nog eens op de proppen te komen met je mening die allang oudbakken is. Ik schaarde het boek onder het rijtje klassiekers dat ik eigenlijk al gelezen had.

Quod non, dat is pas deze week gebeurd, de Nederlandse vertaling van Ko Kooman, Spaar de spotvogel. En dat ik nu ineens mijn huiswerk heb gedaan, komt uiteraard doordat het nieuwe/oude boek van...