Stephan Sanders verheugde zich op een woest vrijgezellenpartijtje. Maar als zijn partner op vakantie is loopt alles prompt in het honderd.

Ik ben een ‘achterblijver’, of zelfs een compleet ‘thuisfront’, zo noemt de reisorganisatie dat. Man is een week naar Italië, en ze bellen mij als het goed mis gaat. Gelukkig geen telefoontje. Maar wat vies tegenvalt voor de achterblijvende partij, is dat de gedroomde vrijgezellenvrijheid voor een weekje meer last dan lust oplevert.

Ik kan nu rustig één vaatdoekje gebruiken, zonder dat ik op mijn vingers word gekeken en uitgelegd krijg welke specifieke doek voor dat ene nauw omschreven doel bestemd is. Maar zo gaat dat als je lang bij elkaar bent: ik spreek mezelf toe, ik ben inmiddels zo geconditioneerd dat ik die doekjes allemaal uit elkaar houd, alsof ik straks lof zal oogsten van een niet-aanwezige Moeder.

Ik heb in mijn leven een paar keer samengewoond, maar nooit zolang als met deze man, en de wirwar aan hebbelijkheden en...