Man is een week op vakantie en prompt loopt alles in het honderd

Stephan Sanders
Foto: Martin Dijkstra

Stephan Sanders verheugde zich op een woest vrijgezellenpartijtje. Maar als zijn partner op vakantie is loopt alles prompt in het honderd.

Ik ben een ‘achterblijver’, of zelfs een compleet ‘thuisfront’, zo noemt de reisorganisatie dat. Man is een week naar Italië, en ze bellen mij als het goed mis gaat. Gelukkig geen telefoontje. Maar wat vies tegenvalt voor de achterblijvende partij, is dat de gedroomde vrijgezellenvrijheid voor een weekje meer last dan lust oplevert.

Ik kan nu rustig één vaatdoekje gebruiken, zonder dat ik op mijn vingers word gekeken en uitgelegd krijg welke specifieke doek voor dat ene nauw omschreven doel bestemd is. Maar zo gaat dat als je lang bij elkaar bent: ik spreek mezelf toe, ik ben inmiddels zo geconditioneerd dat ik die doekjes allemaal uit elkaar houd, alsof ik straks lof zal oogsten van een niet-aanwezige Moeder.

Ik heb in mijn leven een paar keer samengewoond, maar nooit zolang als met deze man, en de wirwar aan hebbelijkheden en...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials