Max op vrijdag

Hoe D66 het referendum uit de klauwen van populisten probeert te redden

Max van Weezel
Foto: Martin Dijkstra

Max van Weezel geeft Thom de Graaf gelijk: dat D66 het referendum heeft uitgevonden, is een misverstand. Maar hoe afschuwelijk de partij het raadgevend referendum ook vindt, zonder D66 was ‘Oekraïne’ nooit mogelijk geweest.

Thom de Graaf had het grootste gelijk van de wereld toen hij in Buitenhof een paar weken geleden zei dat het een hardnekkig misverstand is dat D66 het referendum heeft uitgevonden. De volksraadpleging haalde, anders dan de gekozen minister-president en het districtenstelsel, het manifest dat de jonge hervormingspartij in 1966 publiceerde niet. Er was nadere studie naar nodig, oordeelde de eerste generatie Democraten. Het referendum komt uit het rapport dat de staatscommissie-Biesheuvel halverwege de jaren tachtig schreef over de ‘vergroting van de kiezersinvloed op de beleidsvorming van de regering.’

In die staatscommissie zaten overigens wel twee prominente Democraten: oud-minister van Volkshuisvesting Hans Gruijters en staatsrechtsgeleerde Jan...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials