Het verhaal van een zwerfmeisje

Paul Teunissen
Naomi in haar oude wijk. Ze heeft wat persoonlijke spullen (waaronder haar opschrijfboekjes) opgehaald bij haar ouderlijk huis. Foto's: Marjolein Busstra
Vanaf volgend jaar moeten gemeenten hulp en huisvesting bieden aan zwerfjongeren. Hoe leeft een kind dat zwerft? Het verhaal van Naomi.

In een souterrain met een bokszak en een tafeltennistafel in de Amsterdamse binnenstad bevinden zich vijf tieners. Vier goedgekapte jongens laten elkaar muziek horen uit hun telefoon. Een zingt hardop mee met een rapnummer. ‘Hoorde je dat, wat hij zei over money en chicks? Hoorde je het?’ Een ander draait een joint.

Als ze zien dat er iemand naar ze kijkt, heffen ze hun kin: ‘Is er wat?’ Nee, er is niks. In de verste hoek van de ruimte zit een klein meisje met steil, rood en zwart geverfd haar. Na een tijdje staat ze op, loopt langs de jongens en begint voor een kleine wandspiegel haar lippen te glossen.

‘Naomi,’ zegt ze als we even later samen aan tafel zitten. Ze heeft een slank, bleek gezicht. Ze is achttien.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials