‘Ik kan donkere materie beschrijven in formules’

‘Dat ik dichtsloeg bij de bekendmaking van de Spinozapremie was natuurlijk geen leuk moment, maar dit soort dingen gebeurt in je leven en ik ben er weer overheen gestapt. Het had er wel iets mee te maken dat erkenning in mijn loopbaan niet vanzelfsprekend is geweest. Ik ga tegen een aantal gevestigde ideeën in.

Weerstand ontmoet ik bijvoorbeeld van mensen die op zoek gaan naar deeltjes die de donkere materie beschrijven, en die daarvoor experimenten opzetten. Ik ben alleen bang dat als mijn ideeën juist zijn, die deeltjes er helemaal niet zijn en dan zijn die experimenten niet zo nuttig. Mensen zijn niet zo blij als ze dat horen. Gelukkig voel ik dat steeds meer collega’s beginnen te begrijpen wat ik zeg en er enthousiast over worden. Er zijn zoveel aanwijzingen dat waar ik mee bezig ben tot een heel nieuwe kijk gaat leiden en dingen gaat verklaren die we nog niet wisten. Veel is nog niet bekend over hoe het heelal in elkaar...