‘Ik dacht dat ik tegen afwijzing kon,’ murmelt Bor. ‘Jongens kunnen tegen afwijzing.’

Het einde van onze open relatie wordt gemarkeerd door twee plastic kreeften. Een ervan hangt nog steeds boven de deur in mijn hal, als een gemuteerd Christusbeeld. Ik kom het kreeftenkoppel tegen in een winkel aan een doodlopende gracht die Kitsch Essentials heet en ik koop ze voor Bor. Sinds het begin van de zomer is hij gefascineerd door kreeften. Hij is begonnen aan een essay met de werktitel ‘Martelaar met pantser. De kreeft in de populaire verbeelding’. Research stapelt zich op naast zijn kant van het bed. De belangrijkste pijlers van zijn stuk zijn een roman van een excentrieke Nederlandse schrijfster waarin een Kreeftenbevrijdingsfront voorkomt, een essay van een tragisch vroeg gestorven Amerikaanse auteur (1) over de wreedheid van het levend koken van kreeften en een iconische scène uit de televisieserie Friends, waarin de kreeft wordt voorgesteld als in wezen monogaam....