De verleiding is groot om na de voltreffer van terroristen een even bombastisch antwoord te geven, bol staand van normen en waarden. Maar de grootste vondst van de liberale, democratische rechtsstaat, vindt Stephan Sanders, is juist de leegte.

Nee, ik ga niet over voetbal schrijven, maar de minuut stilte, zoals die in acht werd genomen voor het begin van de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid ter herdenking van Johan Cruijff, is het enige, echt overtuigende antwoord op terreur. Zelfs het NOS Journaal viel even stil. Nooit eerder zo meegemaakt.

Na lezing van het 134ste artikel over Brussel vraag ik me af of het wel gezond is en dieettechnisch gezien verantwoord zoveel ruimte vrij te maken in mijn hoofd voor de motieven van de aanslagplegers, die ik uiteindelijk toch niet zal doorgronden. Ik word ook een beetje onpasselijk van al die informatie, alsof je te veel gegeten hebt, maar het voelt als een plicht alles te lezen en alle mogelijke invalshoeken serieus te nemen....