Christine Van Broeckhoven klom op van bijstandsmoeder tot hersenonderzoeker van wereldfaam. Dit jaar werd ze uitgeroepen tot beste vrouwe­lijke wetenschapper in Europa. Onlangs publiceerde ze een boek over haar leven en haar werk: Brein en branie. Een pionier in alzheimer. ‘Als ik mild en zacht was geweest, was ik nooit dat mannenbastion van de exacte wetenschap binnengekomen.’

Haar man doet open, sigaar in de ene hand, telefoon in de andere. Zijn vrouw is onderweg van de Universiteit van Antwerpen en kan elk moment arriveren. Of ik alvast in de voorkamer plaats wil nemen. Op de schouw prijken twee boeken. Brein en branie van Christine Van Broeckhoven en Kunstenaars en ondernemers van Marc Ruyters. Zij is een van Vlaanderens bekendste wetenschappers. Hij is journalist en oprichter van het nieuwe kunsttijdschrift H Art, waarvan zij me aan het eind van het gesprek een exemplaar in de hand zal drukken. Terwijl mijn ogen ronddwalen door het fraaie herenhuis, komt Van...