Interview Esther Verhoef

‘Voordat ik aan een boek begin, ben ik er meestal al een jaar of langer mee bezig. Ik zoek de plaatsen op waar het verhaal zich afspeelt en maak er foto’s, lees erover, kijk naar films en documentaires die iets met het boek in wording te maken hebben. Praat er ook over, vooral met mijn man Berry.

De eerste fase van het schrijven gaat onbewust, intuïtief. Ik schrijf scènes, dialogen, van alles. Zo lang het gevoel dat ik erbij heb hetzelfde is, komt de samenhang vanzelf. Het komt neer op van me af schrijven wat er blijkbaar uit moet, een soort hardop dromen vanuit een diepere laag. Met verhaallijnen ben ik dan (nog) niet bezig. In deze fase schrijf ik ’s nachts, dan kom ik makkelijker in die schrijftrance. In Close-up had ik een volle nacht zitten schrijven om de volgende ochtend tot de conclusie te komen dat het niet in Close-up thuishoorde. Zo heb ik tientallen fragmenten bewaard, die mogelijk eens uitgroeien tot een boek. Ik schrijf veel op muziek....