Tijd van leven

In wat voor tijd leven wij?

‘Je hoort vaak zeggen dat we in “roerige tijden” leven. Maar zijn niet alle tijden roerig? Revolutie, oorlog, Koude Oorlog, er was altijd wel wat. Behalve misschien in de jaren negentig, waardoor iedereen is vergeten hoe het daarvoor was. Je moet er ook nog een mening over hebben, op bepaalde feestjes lijken mensen hun status daaraan te ontlenen. Ik heb dat helemaal niet, en soms vinden mensen dat oppervlakkig. Maar wat kan mij het nou schelen of ene Laura wel of niet de wereld rond gaat zeilen? Wij, mijn vrienden en ik, proberen het gewoon leuk te hebben. We relativeren alles.’

Wat zou je met een zee van tijd willen doen?

‘Ik kan niet tegen niks doen. Op de bank zitten en een boek lezen, vind ik al lastig. Een uur lang rustig nadenken kan ik dan weer wel, maar dat is werken: stukken schrijf ik vaak eerst in mijn hoofd, daarna op papier. Ik wil niet improductief zijn, dan leer ik niks. Als ik twee dagen niet werk, voel ik me vies en ben ik...