Je kunt dit verhaal ook beluisteren.

Mike Brantjes
Community organizer en oprichter van bewonerscollectief ‘Hart voor de K-buurt’ (Amsterdam-Zuidoost)

‘Ik denk dat de representatieve democratie heel goed werkt voor ingewikkelde onderwerpen. Maar in de wijk waar ik werk merken we dat het systeem te ver van mensen afstaat. Ik weet precies welke mensen komen opdagen bij buurtbijeenkomsten, maar ook wie in de survivalmodus zit en zich niet met politiek bezighoudt. Om ook die mensen te bereiken, moet je heel veel investeren. Van te voren bellen, een kinderoppas regelen − maar dan is de hond weer ziek, er is altijd iets.

Ik woonde een tijdje in Californië, waar ik zag hoe het politieke proces veel meer iets van het volk is. Invaliden worden opgehaald om naar het stembureau te gaan. Mensen gaan van deur tot deur, roepen elkaar op om te stemmen. Wat helpt, is dat ze daar op één dag voor allerlei dingen hun stem uitbrengen, dus ook voor lokale voorstellen die direct merkbare...