In een openhartig interview met Vrij Nederland blikt voormalig minister van Financiën en vicepremier Gerrit Zalm (VVD) deze week terug op zijn samenwerking met Jan Peter Balkenende.

‘Ik kon mijn gang gaan en de minister-president respecteerde dat. Ik vond de samenwerking heel plezierig,’ zegt hij. Zalm op de vraag of hij Balkenende een goede vergadervoorzitter vond: ‘De premier gaf me veel vrijheid en dat is me uitstekend bevallen. Onder Paars werd ik door Elsevier al de schaduwpremier genoemd. Vanaf 2003 was ik behalve minister van Financiën ook vice-premier en aanvoerder van het VVD-smaldeel in het kabinet. Dan kunnen ze niet om je heen (..) Ik kan me wel vinden in de typering die Cees Veerman laatst op de radio van mij gaf. Zalm was de oplossingsmachine van het kabinet, zei hij. Dat vind ik een leuke typering.’

Zalm op de vraag of Balkenende is gegroeid in zijn rol als premier: ‘Tja, zo kijk ik er niet tegenaan. Daar kan ik geen goed antwoord op geven. Ik moet zeggen: in...