Journalist Hugo Arlman kreeg ‘m zomaar cadeau: een envelop in een envelop, met daarin een niet eerder gepubliceerde ‘geheime bijlage’ van de documenten rond de al bijna in vergetelheid geraakte Lockheed-affaire. Een ‘geheime bijlage’. Rooie oortjes en een geinig staartje. 

Op 18 mei verscheen het boek De gouden jaren van het linkse levensgevoel: het verhaal van Vrij Nederland door John Jansen van Galen. Oud-redacteuren van VN tippen hun favoriete verhaal. Vandaag: Hugo Arlman over een kersverse affaire, die aan het licht kwam vlak na de dood van Prins Bernhard.

In maart 2005, een paar maanden na de dood van prins Bernhard, werd ik gebeld door een mij bekende Leidse historicus. Hij vertelde dat hij een bruine, blanco envelop in A4-formaat voor me had. Wat er in zat wist hij niet, wie de envelop aan hem gegeven had, mocht en wilde hij niet vertellen en ook niet van wie hij uiteindelijk afkomstig was. Maar de envelop moest naar mij en ik zou weten wat er mee moest gebeuren.