Geert Buelens schreef over en verzamelde de dichters van de Eerste Wereldoorlog. Als het over die oorlog gaat, gaat het over retoriek, decadentie en emotie. Over Dada, maar ook over Hitler, Osama Bin Laden en Obama.

‘Het gaat over emotie!’, roept de hoogleraar halverwege het gesprek. Dondert niet dat hij vanochtend door zijn rug is gegaan, het tengere lichaam draait alweer vloeiend met zijn woorden mee.

‘Oorlog, geopolitiek: het is emotie. Kijk naar de kwesties van vandaag, waarom zoekt Iran de vrienden die het zoekt? Omdat underdogs elkaar opzoeken en dan samen net iets minder zwak zijn. Dat is voor mij geopolitiek gedrag: ik voel me sterk, dus wat durf ik? En: ik voel me zwak, hoe word ik sterker?’

Door het jongemannenlijf van Geert Buelens (37) razen kennislust en betrokkenheid. De Belgische hoogleraar Nederlandse Letterkunde te Utrecht – tevens dichter, columnist en essayist – schreef Europa Europa!, een boek over de dichters van de Eerste Wereldoorlog, en stelde een...