Den Uyl Lezing / De ethiek van de publieke sector

Het is eind januari 2010. Drie medewerkers in de publieke sector moeten op gesprek bij hun leidinggevende.

In huize Rozerood krijgt verzorgende Evelien een uitbrander van haar chef.

‘Evelien,’ zegt de chef, ‘ik dacht dat we afgesproken hadden dat jij mevrouw Gerrits meer aandacht zou geven, dat je haar haren in de krul zou zetten en haar nog eens extra lekker zou wassen.’

‘Dat was ook zo,’ geeft Evelien toe, ‘maar ik heb mevrouw Gerrits eergisteren ook al zo’n speciale behandeling gegeven. Vandaag zag ik mevrouw Pieters zitten bij het raam. Zij zag er uit of ze graag in de tuin zou gaan wandelen en dat ben ik toen met haar gaan doen. Volgens mij is ze er erg van opgeknapt.’

‘Evelien,’ zucht de chef, ‘mevrouw Gerrits heeft een heel assertieve zoon en een verschrikkelijk goed gebekte dochter. Die staan hier allebei morgen in mijn kamertje om te vragen waarom hun moeder die speciale aandacht niet heeft gehad....