Film / Coco avant Chanel

Als kind leek volwassen worden me het ergste wat je kon overkomen. Sindsdien weet ik dat daar een term voor bestaat. Ik leed aan een Peter Pan-complex. In mijn geval was dat het directe gevolg van de permanenten en mises en plis (watergolf) waarmee ik volwassen vrouwen in mijn buurt zag rondlopen, én van het korset of de gaine waarvan ik wist dat mijn oma en mijn moeder ze onder hun kleren droegen. Voor ze in bed stapten ging die uit, maar in de plaats kwamen de bigoudis (krulspelden) waarover een netje werd gespannen. De gaine, waarin geen baleinen zaten, betekende een belangrijke stap richting grotere bewegingsvrijheid. Er bestond ook een gaine culotte, waar een korte broek aan vastzat, en een gaine maillot, waarin een bh was verwerkt. Dat kledingstuk reserveerde mijn moeder voor soirées waarop ze nauwsluitende jurken droeg.

Voor de martelingen van het vrouwelijke lichaam werden Franse woorden gebruikt. Dat een vrouw moest afzien om mooi te zijn,...