05-12-2005
Door Michiel Hulshof

SP-senator Tiny Kox had afgelopen dinsdag een speciale gast meegebracht naar de Eerste Kamer: één van mannen die begin november onterecht werden aangehouden bij Amsterdam Centraal, omdat ze er ‘verdacht’ uit zouden zien.

‘Mevrouw de voorzitter’, begon SP-senator Tiny Kox afgelopen dinsdag zijn betoog tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. ‘Ik hoop dat iedereen volgens de regels het mobieltje uit heeft staan, want anders belt er direct weer iemand de politie nadat ik gezegd heb dat er een man met een kleed en een baard in de zaal zit.’

Geschuifel en gedraai in de bankjes. De senatoren draaiden hun hoofden naar de publieke tribune. En inderdaad: daar zat een bebaarde jongeman in djellaba, met een traditioneel hoofddeksel op. Kox ging verder met zijn verhaal: ‘Dat is die man namelijk al eerder overkomen. Toen zat hij in de trein. Ik schaam me daarvoor, en daarom heb ik hem gevraagd vandaag onze gast te zijn. Wellicht kan iemand van de...