Haat ik mezelf? Haat ik eigenlijk mezelf? Na het lezen van het eerste hoofdstuk van The Velvet Rage begin ik daar héél even aan te twijfelen.

Ik gun me acht uur in de trein van Zwitserland naar Nederland om te begrijpen waar iedereen het nu over heeft. Zuid-Duitsland biedt een welkom decor om bij weg te dromen naar een half leven eerder. Toen, in de kast, zou ik volgens auteur Alan Downs een gevoel van zelfhaat hebben ontwikkeld. Ik probeer m’n 15-jarige zelf voor de geest te halen. Zou het?

Als een gloednieuwe bestseller dendert The Velvet Rage door mijn vriendengroep. M’n vriend is er een jaar eerder in begonnen, op aanraden van een vriend, die het kreeg getipt, en voor wie het een ware eyeopener was. Nu is er ook de Nederlandse vertaling.

Het door velen tot ‘gaybijbel’ omgedoopte boek is al vijftien jaar oud. Uitgever Nijgh & Van Ditmar besloot het nu pas te vertalen ‘omdat ik veel van mijn vrienden over het boek hoorde, en het voor een paar van hen echt van enorme...