‘Een volk dat voor KOrannen zwicht,’ zo begon op de Twitterpagina van Fleur Agema de aangepaste tekst van de beroemde dichtregels van verzetsman en VN-hoofdredacteur Henk van Randwijk. Harm Ede Botje reageert.

Beste Fleur Agema,

Toen ik gisteravond thuis kwam was ik verbaasd en ook geschokt toen ik zag dat je als achtergrondfoto van je Twitterpagina een foto gebruikte van het monument met daarop de beroemde tekst van Henk van Randwijk, verzetsheld en hoofdredacteur van Vrij Nederland tijdens de oorlog. In tekst: ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’ Alleen was het woord ’tirannen’ vervangen door ‘korannen’. Lachen!

Een screenshot van de Twitteromslagfoto van Fleur Agema.

In 2008 al werd het monument beklad, ten tijde van de controverse rond Fitna. Dat een stel vandalen dat doen, oké. Maar dat een Kamerlid acht jaar na dato een foto daarvan opnieuw gebruikt?

De tekst van Van Randwijk is afkomstig uit het gedicht ‘Bericht aan de levenden’. Zoals je wellicht weet werden er op het Weteringscircuit, waar het monument staat, op 12 maart 1945 dertig verzetsstrijders gefusilleerd. De toen 13-jarige Els Borst, de latere D66-minister, en vele andere Amsterdammers werden door de Duitsers gedwongen toe te kijken.

Blijkbaar laten dit soort dramatische gebeurtenissen je koud. Of deins je er in elk geval niet voor terug de foto voor je eigen electorale gewin aan te wenden.

Gelukkig waren er een heleboel mensen op de sociale media die tegen je in het geweer kwamen. Ontering van een oorlogsmonument, vond Ina Dijstelberge. En Roel Sint vroeg zich af of het wellicht een schreeuw van hulp was van jou om zelf verlost te worden uit de armen van een tiran. Hokjesman Michael Schaap maakte de leukste woordspeling: #PVV ole, #Tirannen in spé.

Blijkbaar schrok je, want je verving het beeld door een foto van het origineel, ‘korannen’ werd weer tirannen. Maar wat een rare motivering gaf je! Je schreef de foto te hebben aangepast, ‘niet omdat ik er niet achter sta, maar wel omdat ik betrokkenen nooit tegen het hoofd zou willen stoten’. Ok, dus eigenlijk vind je het prima om een oorlogsmonument in te zetten in je propagandastrijd, maar nu even niet omdat je tegenwind krijgt? Jij noemt dat misschien handig politiek manoeuvreren, ik noem je redenering een staaltje opportunisme en getuigen van een totaal gebrek aan historisch besef. Geef dan ruiterlijk toe dat je fout zat.

De foto van Henk van Randwijk die Ada in haar portefeuille hield tijdens de oorlog. Foto: privéarchief.

Nu heb je nog steeds de tekst van Van Randwijk als achtergrondfoto op je Twitteraccount staan, dat is je goed recht. Maar weet je wel wie Henk van Randwijk is? Hij was als hoofdredacteur van Vrij Nederland niet alleen een dapper man die verhoren door de Duitsers doorstond, die zijn organisatie door de oorlog leidde, die na de oorlog als eerste op de Dam een toespraak hield, hij was ook links, heel erg links zelfs. Om in PVV-vocabulaire te spreken: een opperpriester van de Linkse Kerk. En jij, Fleur Agema, een van de PVV-angels, een van de vrouwen die Geert Wilders blijft volgen ondanks zijn minder-minder-uitspraken, zet een tekst op je Twitter-account van een man die – mocht hij nog leven – alle Marokkanen die jullie het land uit zouden willen zetten in huis zou nemen. Die zich juist verzette tegen een politiek van uitsluiting, die zich keerde tegen alles wat rechts was. Doe het vooral, maar ik vraag me af of Geert het wel goed vindt. Moet je dat niet aan hem vragen?

Ik hoop je bij de Dodenherdenking op 4 mei te treffen op het Weteringscircuit, daar hebben ze tegenover de muur van Van Randwijk, op de eigenlijke fussiladeplaats, elk jaar een hele bijzondere herdenking.

Groet, Harm Botje

Een volk dat voor tirannen zwicht

Allen, die hier tesamen zijn,
de levenden, de doden,
de handbreed, die ons scheidt, is klein,
wij zijn tesamen ontboden voor het gericht…

Gedenk de liefste, die hier ligt,
de broeder, vrind of vader,
maar gun Uw ogen wijder zicht,
aanzie het land en alle mens tegader,
hoor dit bericht:

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

– H.M. van Randwijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Vrij Nederland.