Fleur Agema, je hebt een totaal gebrek aan historisch besef

Harm Ede Botje
Mevrouw van Randwijk onthult gedenkplaat met dichtregels gewijd aan verzetsstrijder Henk van Randwijk. Weteringcircuit te Amsterdam, 2 mei 1970. Foto: Spaarnestad Photo/Hollandse Hoogte

‘Een volk dat voor KOrannen zwicht,’ zo begon op de Twitterpagina van Fleur Agema de aangepaste tekst van de beroemde dichtregels van verzetsman en VN-hoofdredacteur Henk van Randwijk. Harm Ede Botje reageert.

Beste Fleur Agema,

Toen ik gisteravond thuis kwam was ik verbaasd en ook geschokt toen ik zag dat je als achtergrondfoto van je Twitterpagina een foto gebruikte van het monument met daarop de beroemde tekst van Henk van Randwijk, verzetsheld en hoofdredacteur van Vrij Nederland tijdens de oorlog. In tekst: ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’ Alleen was het woord ‘tirannen’ vervangen door ‘korannen’. Lachen!

Een screenshot van de Twitteromslagfoto van Fleur Agema.

In 2008 al werd het monument beklad, ten tijde van de controverse rond Fitna. Dat een stel vandalen dat doen, oké. Maar dat een Kamerlid acht jaar na dato een foto daarvan opnieuw gebruikt?

De tekst van Van Randwijk is afkomstig uit het gedicht ‘Bericht...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie