Dit verhaal is ook te beluisteren! Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

Hun held is Mr Money Moustache, een Canadese IT’er die in 2005 op zijn dertigste met pensioen ging. Zijn echte naam is Pete Adeney en hij is de bekendste goeroe van de FIRE-filosofie: Financial Independence, Retire Early. Het concept is zuinig leven en handig beleggen, zodat je vroeg kunt stoppen met werken. De trend begint over te waaien naar Europa. De DutchFIRE groep op internetforum Reddit telt nu zo’n negenduizend leden. Ze wisselen tips uit: hoe te beleggen, hoe te besparen.

Een van hen is Sietse (actief op het FIRE-forum als Travelgek, echte naam bekend bij de redactie), een 45-jarige pensionado uit Groningen. Op zijn veertigste stopte de IT’er met werken. ‘Ik vond mijn werk nooit zo leuk. Ik zat de hele dag binnen, achter een computerscherm, en ontmoette weinig interessante mensen. Maar ik verdiende goed en gaf heel weinig uit. Zo kon ik elke maand twee derde van mijn salaris opzij zetten. Toen...