Kom anders even naar Revspace, zei Zawadi Done, een negentienjarige hacker. Naar aanleiding van mijn eerdere artikel over een bezoek aan het hackersfestival Hacker Hotel stuurde hij me een privébericht op Twitter met de mededeling dat de site van Vrij Nederland kwetsbaar was. En daar wilde ik wel even met hem over spreken.

Revspace ligt verstopt op een bedrijventerrein langs kanaal de Vliet in Leidschendam. Boven een garagedeur hangt een bordje met de afbeelding van een LED-lampje en de tekst ‘Revspace’. Het ruikt er naar gebraden vlees. Ik bel aan. Een jongen laat me binnen. In de hal staan kratjes met het cafeïnedrankje Club-Mate, populair bij hackers. ‘Je hebt mazzel dat ik net langsliep,’ zegt de jongen. Hij neemt me mee naar binnen en stelt me voor aan Igor Nikolic, een man van een jaar of veertig met een klein brilletje. Hij is een van de deelnemers van het eerste uur.

Hij houdt een soort metalen knop – een ‘ibutton’ met chip  – tegen een sensor bij een...