Interview / NFF Urszula Antoniak over ‘Code Blue’

Soms heb ik het gevoel dat er meer in een film zit dan ik er uit heb gehaald. Alsof ik niet alles heb verstaan wat me is verteld. Dat overkwam me bij Code Blue van Urszula Antoniak, die in mei als enige Nederlandse film draaide op het festival van Cannes en nu wordt vertoond op het Nederlands Film Festival. Het is Antoniaks tweede film, na haar ongekend succesvolle debuut Nothing Personal (2009). Die won niet alleen zes prijzen op het festival van Locarno en vier Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival, maar haalde voor een arthousefilm ook een behoorlijk aantal mensen naar de bioscoop.

Code Blue is een ander soort film. Duisterder en weerbarstiger. Dat weet ook Antoniak: ‘Ik ben me ervan bewust dat Code Blue meer vraagt van het publiek dan een doorsneefilm. En ook meer dan Nothing Personal.’ Mij greep de film, met zijn sfeer, het ritme en de beelden. Maar omgekeerd greep ik de film niet helemaal. Er waren scènes die ik...