Elke gek een chip in zijn hand?

Marian Husken
De man die zaterdag het concert in het Concertgebouw in aanwezigheid koningin Beatrix verstoorde, is meteen opgenomen (foto: RTL XL)

Zijn Damschreeuwers, waxinemannen en Concertgebouworkestverstoorders niet tijdiger op te sporen? En zo ja, wat dan?

‘Ik heb geen bom bij me,’ zei de man die afgelopen zaterdagavond een muziekuitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw verstoorde, in aanwezigheid van koningin Beatrix. ‘Blijft u maar zitten. Ik ben geen gevaarlijke gek.’ De zaal hoorde het hem zeggen, en dacht zelfs even dat hij onderdeel was van het programma. Ook de koningin bleef rustig op haar plek. Maar hoe zeker was het dat de man de waarheid sprak? De Amsterdamse burgemeester Van der Laan nam geen enkel risico. Hij liet de man de volgende dag opnemen in een psychiatrische kliniek.

Na de incidenten op Koninginnedag in Apeldoorn (Karst T.), Dodenher-denking in Amsterdam (Dam-schreeuwer) en Prinsjesdag in Den Haag (waxinelichthouderwerper) stond de koningin opnieuw oog in oog met een warrige man die zich probeerde te verzekeren van optimale publiciteit. Kunnen zulke confrontaties niet worden voorkomen?

De...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie