Vrij Nederland februari 2018

Een nachtmerrie op papier

Jeroen Vullings
Cultschrijver Sadegh Hedayat (1903-1951), 'Vader van de modernistische Perzische literatuur'. Wikimedia Commons.
De blinde uil, over een drinkende opiumgebruiker alleen in een kamer, ontwikkelt zich gaandeweg tot pure horror. Deze inktzwarte klassieker uit de twintigste-eeuwse Perzischeliteratuur is dan ook boek van de maand.

Een man alleen in een kamer in het zuiden van Teheran. Hij is geïsoleerd van de rest van de wereld. Hij drinkt en gebruikt opium.

Deze naamloze protagonist van De blinde uil houdt zich in die kamer bezig met het beschilderen van pennenkokers, die grif van de hand gaan in India. Voorts is hij geobsedeerd door zijn verloren geliefde. Dat is zo ongeveer al wat je nog intrige kunt noemen in Sadgehs Hedayats novelle, de inktzwarte klassieker uit de twintigste-eeuwse Perzische literatuur.

Als het om actie gaat in de zin van handelingen of concrete daden is er niet veel meer. Ook omdat je niet weet of er in werkelijkheid iets gebeurt of dat het voortkomt uit opiumroes of gekte. En tegelijkertijd gebeurt er in elke alinea wel weer iets ingrijpends dat zich in beeldentaal...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials