Cultuurgids | Kunst

Een museum is meer dan kunst

Ko van 't Hek
Maurizio Nannucci, 'Listen to your eyes', 2016. Antoine Van Kaam/Collectie Museum Voorlinden, Wassenaar.
We gaan erheen om kunst te zien. Maar een museum doet meer dan vloeren en muren bieden aan kunstwerken. Het is een plek voor stilte, verwondering en het loskomen van onze dagelijkse beslommeringen.

In drukke periodes is er niets fijners dan tussendoor even een museum bezoeken. Om los te komen van een inbox die maar vol blijft stromen, van het geschreeuw en getoeter, buiten en op tv, en van de kleine sores die het leven eigenlijk altijd wel heeft. De ruimte voor bezinning die musea bieden, is af en toe broodnodig, de verstilling is simpelweg verslavend. Het maakt vaak niet uit welke tentoonstelling er te zien is: een museumbezoek maakt het leven beter.

Een ode.

Ode aan verstilling

Musea zijn plekken van kalmte, waar bedeesdheid heerst. Het witte licht is van een andere aard, gedempt bijna, en de tijd schuifelt in een langzamer tempo. Mensen ademen hier anders dan buiten, ze fluisteren, ze lopen anders. Ook ik heb opeens mijn handen op mijn rug. Alsof mijn hoofd tegen mijn lichaam...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials