Vrij Nederland september 2017

Een lesje staatsgreep van Amerika

Ko Colijn
Foto: EyeEm Mobile GmbH/HH.

De financiële steun van de VS aan andere landen heeft soms perverse gevolgen. Illegale staatsgrepen komen twee keer zo vaak voor in landen die militaire training op kosten van de VS kregen.

Nieuws uit de wereld van de militaire staatsgrepen. Onderzoekers Jesse Savage en Jonathan Caverley hebben de ongeveer 150 coups en couppogingen in de periode 1970-2009 onderzocht en concluderen dat Amerikaanse militaire trainingsprogramma’s de kansen op een militaire staatsgreep in dat tijdvak verdubbelden. Dat kan niet de bedoeling zijn geweest – de doelgroep had braaf moeten zijn maar werd, integendeel, coup prone. Kolonel Lamin Sanneh studeerde Strategic Security Studies in de VS, maar werd de baas van de persoonlijke lijfwacht van de Gambiaanse dictator Yahya Jammeh. Mali’s Amadou Sanogo, die in maart 2012 een coup pleegde in Bamako, tooide zich met de onderscheidingstekens van het US Marine Corps. Desi Bouterse leerde het vak in Nederland, de Guinese dictator Moussa Dadis Camara,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie