Fotodocument / Martin Parrs luxe

De foto’s van Martin Parr zijn zo echt. Iemand met een hang naar glamour zal ze misschien verwerpen als stijlloos, of deprimerend. Ik heb altijd van zijn werk gehouden. Het gaat bij Parr niet in de eerste plaats om hartstocht, liefde of de perfecte compositie. Het gaat hem om het kijken naar mensen en naar de manier waarop we leven. Het bestaan zoals het is, niet zoals we zouden willen dat het is. Hij voegt niets toe aan de glamour, zoals fotografen als Annie Leibovitz of Mario Testino. Hij kijkt er juist dwars doorheen en laat zo de kloof zien tussen hoe we zijn en hoe we denken dat we zijn. En dat vind ik boeiender.

Ik hield vanaf het allereerste begin van Parrs werk, zijn foto’s van tuinfeestjes en fish & chips-zaakjes. Er zijn ook duidelijke parallellen tussen zijn blik en de mijne. Hoewel ik modeontwerper ben, fotografeer ik ook bijna elke dag. Met mijn foto’s – ze zijn natuurlijk lang niet zo goed – probeer ik het moment te vangen. Zo heb ik...