Films over Srebrenica / Bosnische film Snow

‘Tijdens het beleg van Sarajevo hadden we materieel gezien niets. Er was een tekort aan voedsel, elektriciteit, water en kleding. We waren naakt, kun je zeggen. En toch hadden we behoefte aan kunst.’ De Bosnische Aida Begic, regisseur van het in Cannes bekroonde Snow, beschreef in een interview met Le Figaro de bron van haar motivatie als kunstenaar. ‘We renden naar het theater, met gevaar voor ons leven. Ik ook! Ik rende tussen granaten en het vuur van sluipschutters door om een theatervoorstelling te zien.’ Voorstellingen die ook tijdens de zwaarste bombardementen doorgingen. ‘Ik herinner me dat er een granaat op het theater viel. Het gebouw schudde, het publiek en de acteurs waren een moment stil, en toen werd er geapplaudisseerd en ging het spel door. Stel je voor! Het was volslagen idioot, in een theater dat al een keer door een granaat geraakt was. Voor mij bewees het dat mensen de spirituele kant van hun leven harder nodig hebben...