Redacteur Henk van Renssen herinnert zich de Americahal, in de Apeldoornse buitenwijk waar hij opgroeide, en waar de grotemensenwereld een beetje begon.

Ik weet nog wel dat de Americahal werd gebouwd, midden jaren tachtig. Het gebeurde op of naast het terrein van voetbalclub WSV, de vijand, naast de spoordijk die de grens vormde van de Apeldoornse wijk waar ik woonde: De Maten. Dat was een uitgestrekte jarenzeventig-suburb vol bakstenen rijtjeshuizen, veel groen en vijvers met houten bruggetjes. Ik was er op mijn 2de komen wonen en was er gelukkig zonder het te beseffen. (En ik voetbalde natuurlijk bij GroenWit ’62, aan de andere kant van de wijk.)

Nu begint er een compleet nieuwe wijk, maar voorbij de spoordijk met zijn tingelende spoorwegovergang lagen lange tijd alleen (tot aan de Zutphenseweg verderop) het terrein van WSV, weilanden, maĆÆsvelden en in het bos Groot Schuylenburg, het grote centrum waar ‘zwakzinnige kinderen’ dag en nacht werden verzorgd. We zagen die vaak in...