Docu: de keerzijde van intensieve veehouderij

Tomas Vanheste& Jaco Alberts

Gedurende 52 minuten komen de voor- en nadelen van de intensieve veehouderijen langs. Nu ja, vooral de nadelen dan.

Het systeem

Het systeem is een activistische en bij vlagen demagogische film. Dat neemt niet weg dat documentairemaakster Anita Reerink beelden en feiten over de intensieve veehouderij presenteert waaraan het lastig ontsnappen is. De enorme druk op boeren om almaar te groeien. Het grote gevaar voor infectieziekten dat de hoge concentratie aan dieren op een klein oppervlak oplevert. De vele subsidiestromen waarmee de overheid de intensieve veehouderij overeind houdt. ‘Eigenlijk is het vlees heel erg duur en vol met risico’s,’ concludeert ze.

Deze bladwijzer hoort bij het artikel ‘Een varkentje dat zich niet laat wassen’, over de problemen rond de controle van de megastallen in Nederland. Het artikel is te lezen in Vrij Nederland#21, vanaf 22 mei in de winkel.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie