Klimaatverandering

Dit mineraal kan CO2 stoppen

Evert Nieuwenhuis
Groen olivijn in een rotswand. Foto: Tony Hisgett / CC / Flickr
Een oeroud mineraal kan CO2 uit de lucht halen en zo het milieu redden. En er is meer dan genoeg voor alle CO2-uitstoot.

De klimaattop in Parijs zit er (bijna) op. Als ik dit schrijf moet de slotverklaring nog worden opgesteld, maar de uitkomst zal niet verrassen: een soort van doorbraak (nooit eerder zoveel ambitieuze voornemens) maar zonder bindende afspraken. Wat wel opviel, was de aandacht voor technische oplossingen. Zo presenteerden Bill Gates, Mark Zuckerberg en andere techno-miljardairs hun Breakthrough Energy Coalition. Essentie: zonder nieuwe, technologische oplossingen lossen we het klimaatprobleem nooit op.

Mee eens: techniek is essentieel. Maar het is geen oplossing. Want de kern van het klimaatprobleem is dat de mens moeite heeft maat te houden in een wereld van overvloed. Slimmere, schonere technieken zullen ons geen zelfbeheersing leren. Als je een eetverslaafde caloriearme snoepjes geeft, eet hij gewoon meer van die snoepjes tot hij verzadigd is. Vraatzucht...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials