'Ras' en etniciteit

Deze vrouw reconstrueerde het gezicht van Chelsea Manning

Gerard Janssen
Dewey-Hagborg met een van haar gezichten - niet die van Chelsea Manning. Still: YouTube

Vandaag is Chelsea Manning vrijgekomen. Tot vandaag zat ze in eenzame opsluiting. Recente foto’s van haar waren er niet. Toch wist de kunstenares Heather Dewey-Hagborg een afbeelding van haar te maken, op basis van wat wangslijm dat Manning naar haar opstuurde.

Reconstructies maken op basis van DNA is niet meer alleen voor CSI, je kan het tegenwoordig zelf thuis doen. Kunstenares Heather Dewey-Hagborg begon te experimenteren met DNA-reconstructies door reeds gekauwde kauwgom van de straat te plukken. Hiermee kon ze de gezichten van de kauwgomkauwers reconstrueren. Het markeert het begin van genetische surveillance met een duister randje.

Tijdens een bezoek aan haar psychiater in New York keek Heather Dewey-Hagborg (1982) naar een schilderijtje aan de muur. Ze zag dat het glas gebroken was. Uit een barst stak een haar. Ze vroeg zich af van wie die haar was. Hoe zag deze persoon eruit? Hoe gek was hij of zij? Hoe meer ze erover nadacht, hoe meer ze in de ban raakte van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie