Interview / Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten

‘Hoe ik in de politiek terecht ben gekomen? Maxime belde míj omdat ik zijn gezin al jaren ken. Annemieke, zijn echtgenote, was studente van me aan de Vrije Universiteit. Zij heeft op enig moment gezegd: zullen we een keer met elkaar gaan eten want Maxime ziet zo weinig gewone mensen. Aan tafel vervulden mijn man en ik de rol van de niet-politici: argeloos, we spraken anders. Ik heb dertig jaar in de zorg gewerkt, daar weet ik veel van, daar ben ik bij betrokken. Maxime bleek die gesprekken enorm te waarderen.’

De ouderenarts was op weg naar een patiënt toen Verhagen belde: of ze staatssecretaris van VWS wilde worden. Ze kreeg weinig tijd om te antwoorden. Marlies Veldhuijzen van Zanten droeg haar dienst aan een collega over en nam een besluit. ‘Ik heb het aanbod met beide handen aangegrepen want dit kabinet heeft veel geld voor ouderen uitgetrokken.’

Veertien maanden later heeft ze nog steeds geen spijt van die stap, ondanks de...