Debat: Ramadan vs. Laroui

Pieter van den Blink

16-06-2007
Door Pieter van den Blink

Twee denkers uit de islamitische wereld, Tariq Ramadan en Fouad Laroui, voerden op verzoek van VN een debat over het geloof. Beiden spelen een grote rol in de discussie over de islam in Europa. Laroui is kritisch en beducht voor radicalisering. Zijn laatste boek behelst een ‘persoonlijke weerlegging van het islamisme’. Ramadan daarentegen ziet de islam als inspiratiebron voor nieuwe Europese waarden.

‘Wie is hij? Als hij niet gelovig is, kan hij niet oordelen over de islam.’ Een halfuur voor aanvang van het debat tussen Tariq Ramadan en Fouad Laroui was de discussie onder het publiek al geanimeerd. De vraag werd opgeworpen door een jongen die kwam om Ramadan te horen, maar geen idee had wie diens opponent zou zijn. Anderen waren juist goed op de hoogte en wilden Laroui opheldering vragen over een tekst waarin hij Ramadan verantwoordelijk zou hebben gesteld voor de rellen in de Franse voorsteden, eind 2005.

Ramadan en Laroui zijn de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials