‘Zolang ik me kan herinneren wist ik dat schrijver zou worden. Ik wist dat ik de wil, de moed en de capaciteiten in me had. Dat ik er ook van zou kunnen leven, dat had ik niet gedacht. Maar ik was bereid ervoor te sterven.’ In dit eerste deel van de documentaire Gabriel Garcia Marquez, a witch writing uit 1998 beschrijft Garcia Marquez zijn jeugd die hem maakte tot de schrijver die hij is geworden; hoe hij opgroeide bij zijn grootvader, die met hem sprak als een volwassene en die hem leerde zich uit te drukken, en bij zijn grootmoeder en haar kamermeisjes, die hem sprookjes vertelden, die in een fantasiewereld leefden waar alles mogelijk was.

Deze bladwijzer hoort bij het artikel in VN 19, waarin schrijver Ariel Dorman herinneringen ophaalt aan zijn overleden vriend Gabriel Garcia Marquez.