Op naar een socialer Europa

De Onderstroom, een initiatief van progressief café
Shape Created with Sketch.

Over De Onderstroom

Europa snakt naar progressieve stemmen om grote maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. Antwoorden zijn er genoeg, maar de vertaling naar de praktijk blijft vaak uit. Daarom lanceert Progressief Café, een zelfstandige denktank en politiek platform voor progressief Nederland, De Onderstroom, een journalistiek platform dat ideeën uit de progressieve onderstroom van de samenleving vertaalt naar beleid en praktijk. Lees hieronder hun publicaties.

Introductie: Een nieuwe sociale agenda voor de EU

Introductie: Een nieuwe sociale agenda voor de EU

Door een te nauwe focus op de economische integratie heeft het idee van Europees burgerschap nauwelijks aandacht gekregen binnen de Europese Unie. Het gevolg is dat Europeanen elkaar vooral als consumenten en concurrenten zijn gaan zien, en niet als burgers met een gezamenlijk solidair verhaal. Dat moet anders.

Een socialer Europa begint met deze drie stappen

Een socialer Europa begint met deze drie stappen

Veel Europeanen zien de EU nu als voordelig voor vermogende burgers en bedrijven die zichzelf en hun kapitaal makkelijk over grenzen verplaatsen. Maar de EU moet er ook zijn voor de inwoners die afhankelijker zijn van nationale voorzieningen en uitkeringen. Drie dingen die volgens politicoloog Ferdi De Ville moeten gebeuren voor een socialer EU-beleid.

Waarom de EU haar strenge begrotingsregels los moet laten

Waarom de EU haar strenge begrotingsregels los moet laten

Oude regels belemmeren investeringen in Europa’s toekomst. Nu is het moment om de achterhaalde begrotingsregels van de Europese Unie aan te passen, schrijven Sara Murawski en Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab. Alleen dan kan Europa de grote problemen van deze tijd tackelen.

Waarom Europa naast de gedeelde munt een gedeeld verhaal nodig heeft

Waarom Europa naast de gedeelde munt een gedeeld verhaal nodig heeft

Als we het hebben over Europese verbondenheid, dan wordt er vooral met een economische bril naar gekeken. Maar de culturele dimensie is minstens zo belangrijk, vindt schrijver Thomas Huttinga. We hebben een gedeeld verhaal nodig. Want met de roep om meer Europese solidariteit kunnen we ons afvragen: kennen we elkaar eigenlijk wel?

Bouwen aan een sociaal Europa gebeurt van boven én van onder

Bouwen aan een sociaal Europa gebeurt van boven én van onder

Het valt misschien niet zo op, maar de Europese Unie doet al flink zijn best om een socialer beleid te realiseren. Daarbij zou het wat kunnen opsteken van het oeroude Nederlandse poldermodel, denkt hoofddocent Europees Sociaal Beleid Sonja Bekker.

Hoe Nederland kan bijdragen aan een socialer Europa

Hoe Nederland kan bijdragen aan een socialer Europa

Er is de afgelopen jaren een hernieuwd politiek besef ontstaan over de noodzaak van een sociaal Europa, schrijft politiek wetenschapper Amandine Crespy. De lidstaten moeten de handen ineenslaan en doorpakken. Iedereen is immers gebaat bij een socialere Europese Unie.

Podcast: Op naar een nieuwe sociale agenda voor Europa

In deze introducerende aflevering geven Kiza Magendane en Afke Groen een korte introductie bij wat zij onder een nieuwe sociale agenda van de EU verstaan en waarom het tijd is om het daarover te hebben. Tevens vertellen zij hoe zij vanuit hun denktanks daar een bijdrage aan willen aan de opbouw van die nieuwe Europese sociale agenda. Luister mee.

Save the date

Op 27 juni organiseren we een bijeenkomst in samenwerking met de Mr. Hans van Mierlo Stichting in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Tijdens dat evenement zullen we de ideeën van experts toepassen op de praktijk. Zo hopen we de noodzaak van Europese solidariteit op de Nederlandse politieke agenda te krijgen.