Wie door de oogharen wekelijks naar de stroom persberichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kijkt – is niet goed bij zijn hoofd, hoor ik u denken. Maar dat wilde ik niet schrijven.

Ik wou schrijven: ziet in al die losse cijfers patronen, en wordt op ideeën gebracht. Op mijn wekelijkse strooptocht dacht ik deze week plots aan de NAIRU. Dat was jaren geleden. Eerst de feiten, dan de NAIRU, en ik beloof dat die akelige afkorting (want dat is het) ook nog maatschappelijk relevant is.

Kijk even mee naar de koppen van een selectie persberichten van de afgelopen maand. Eerst deze deelverzameling: Daling langdurige bijstand. Forse omzetgroei uitzendbranche. Meer ouderen aan het werk in Nederland en Europa. Personeelstekort hindert zakelijke dienstverleners steeds meer. Arbeidsgehandicapten blijven achter in tijden van economisch herstel. Daling werkloosheid niet-westerse allochtonen versnelt.

Dan deze deelverzameling. Grootste toename afzetprijzen in ruim zeven...