Interview / Modeontwerper Alexander van Slobbe

‘Eigenlijk,’ zegt Alexander van Slobbe, ‘ben ik een vrij eenzijdige ontwerper. Mijn oeuvre bestaat uit een aantal archetypen die in steeds iets andere variaties terugkeren – een jas uit de collectie van vorig jaar kan er ook dit jaar weer in zitten. Dat beperkte is mijn kracht, maar ook mijn zwakte. Ik zal bijvoorbeeld nooit een barokke jurk maken. Kan dat waarschijnlijk ook niet. Wie een exuberante creatie wil, kan beter naar Viktor en Rolf gaan.’

Deze week opent in het Centraal Museum in Utrecht Stof tot nadenken: Alexander van Slobbe, een tentoonstelling ter ere van zijn twintigjarig jubileum als ontwerper. Aan de hand van stoffen, ontwerpen, video’s van modeshows en zelfs een atelier met naaimachine waar de bezoeker zelf kleding in elkaar mag zetten, wordt de kijker wegwijs gemaakt in de methode-Van Slobbe: ‘We hebben de laatste twintig jaar een heel eigen stijl en manier van werken ontwikkeld; het leek ons aardig om dat tot inzet...