Kort verhaal

Ik ben bevrijd, zegt de moderne querulant, omdat het me goed uitkomt. Hij deelt in warenhuizen visitekaartjes uit aan de verkopers. Als het meezit kom ik vandaag of morgen iets bij u kopen. Hij is het eens met het meest verkochte product. Hij schrijft een brief aan de directeur waarin hij hem waarschuwt voor de ouderwetse querulant. De ouderwetse querulant vraagt bij de afdeling lingerie naar de bekende weg, schrijft hij. Bij de afdeling parfumerie biedt de moderne querulant zijn verontschuldigingen aan voor zijn begeerte. Ik ben met niets tevreden en ik verlang nergens naar, zegt hij.

Hij draagt een net pak met nette donkere schoenen en zorgt ervoor vlak na openingstijd ergens aanwezig te zijn. Ik heb het gehaald, zegt hij. De moderne querulant weet dat de zwijgzame mens de meest kooplustige mens is. Vlak voor sluitingstijd vraagt hij of hij nog eens terug mag komen. Hij is geschikt voor elke sollicitatiecommissie. De moderne querulant informeert in zwembaden naar de...