Interview Margriet de Moor

‘Twintig jaar schrijverschap,’ suggereer ik Margriet de Moor, bij wijze van opening van ons gesprek, ‘vraagt om een balans.’ Aanleiding is de verschijning van haar eerste essaybundel Als een hond zijn blinde baas, waarin ze inzicht biedt in het ontstaan, de ambachtelijkheid en de muzikaliteit van haar proza.

Margriet de Moor reageert verrast: ‘Zo lang toch alweer… Maar inderdaad, in 1988 verscheen mijn debuut, de verhalenbundel Op de rug gezien. Een jaar daarvoor was ik begonnen te schrijven.’

September 1987, De Moor ging zitten om te kijken of ze een verhaal kon schrijven – en hield daar, in overdrachtelijke zin, niet meer mee op.

Nu, bijna twee decennia later: ‘De kinderen waren al op school, ze zaten echt niet op een moeder te wachten met dat bekende kopje thee. Mijn man, Heppe, beeldend kunstenaar, was zeer gedisciplineerd. Na het ontbijt ging hij naar zijn atelier. Dus op die bepaalde ochtend, geheel alleen in huis, ging ik naar...