Kipfilet van ei tot supermarkt

Stel: je koopt een paar eendagskuikens, je laat ze in de tuin scharrelen, geeft ze te eten, hakt de koppen eraf, slacht ze, snijdt de kippenborsten eraf en verkoopt ze aan huis. Wat is dan een redelijke prijs voor een kilo kipfilet?

Saskia Heikoop heeft zich meermalen met deze vraag beziggehouden. Samen met haar man Peter bestiert ze de biologische boerderij de Groene Geer, vlak bij Leerdam. Het zwaartepunt van het bedrijf ligt bij de melkveehouderij, maar geleidelijk zijn er meer biologische projecten bijgekomen, zoals groente, fruit en vleeskuikens. Achter de stallen, autobanden en zandslurven staat op een grasveld een oude caravan. In het grasveld eromheen rennen kippen als kleine velociraptors rond.

‘Ze hebben altijd honger,’ zegt Saskia. ‘Ik doe altijd mijn laarzen aan, want ze hebben wel eens een stuk vel uit mijn been gepikt. Als je in beeld komt, rennen ze naar je toe, alsof ze je willen aanvallen.’

Als de kippen drie maanden oud zijn,...