Film / ‘Komt een vrouw bij de dokter’

Na de première van de film Komt een vrouw bij de dokter van Reinout Oerlemans, bestijgt schrijver Raymond ‘Kluun’ van de Klundert het podium van bioscoop Tuschinski. ‘Een schrijver moet op zo’n moment natuurlijk weer iets heel intelligents zeggen,’ zegt hij met een zachte g. Dan mompelt hij wat en zegt hij hard: ‘Overweldigend!’ De film doet volgens hem recht aan het boek. Lekker ‘rauw en geil’.

Het type Kluun heeft mij altijd op de zenuwen gewerkt. Hij doet me denken aan zo’n Amstel Bierjongen. Je weet wel, die drie jongens die lange tijd de hoofdrol speelden in de commercials van Amstel die bij voorkeur werden uitgezonden in de pauze van een voetbalwedstrijd. Jongens die bij elkaar klitten en alleen lachen als ze iets of iemand uitlachen. Met die ‘jullie westerlingen vinden mij zeker een domme Brabander’-blik in de ogen.

Toch heb ik geen hekel aan Kluun, ik heb zelfs wel sympathie voor hem. Het heeft te maken met de combinatie van...