Nergens in Europa worden politici zo systematisch bedreigd en uitgescholden als hier, vaak per e-mail en op internet. Beïnvloedt dit hun keuzes?

De onderhandelingen over een mogelijk Paars-plus kabinet waren deze zomer nog maar net begonnen of Mark Rutte vroeg het woord. De VVD-leider wilde zijn gesprekspartners Job Cohen, Femke Halsema en Alexander Pechtold even melden dat hij al vijfhonderd boze e-mailtjes had ontvangen. Van rechtse kiezers die het hem hevig kwalijk namen dat hij na zijn verkiezingsoverwinning nu aan tafel zat met de linkse partijen. Rutte gaf de verzekering dat hij zich daardoor niet van zijn stuk zou laten brengen, maar de teksten logen er niet om. Een greep uit de reacties die binnenkwamen op de VVD-site en in zijn persoonlijke mailbox:

‘Ik ben klaar met de politiek van achterbaksheid en handjeklap. Ik stem voortaan PVV,’ schreef ruud.
‘Ik heb geen zin me door een leugenachtige Rutte te laten bedriegen!’ aldus J.H. Wolters.
‘Ik stem al 30 jaar VVD...