Roman

Als mensen naar een voorstelling zijn geweest en ze zeggen na afloop: ‘Ik vond het mooi, maar ik hoef er niet nog een keer heen,’ betekent dat meestal: ik heb me verveeld, maar ik weet niet of dat wel gepast is. Misschien werkt het met boeken net zo. Je weet dat je echt iets goeds hebt gelezen als je het nog een keer wilt lezen. Als een boek bij vlagen gedurfd, spannend of interessant was, maar je het liever bij één keer laat, was het geen goed boek.

Huis van de aanrakingen, de nieuwste roman van Peter Verhelst, bestaat uit verschillende, gefragmenteerd vertelde, verhaallijnen. De meeste spelen zich rond 1633 af. Verhelst voert onder anderen een Japanse pottenbakker, een staatsgevaarlijke Japanse geisha en een Franse handelsgeneraal op. De verhaallijn die het meest wordt uitgediept, speelt zich af in het heden, en gaat over de Amerikaans-Japanse archeologe Tomoko Kidman. Kidman krijgt les in een Japans schaakspel. De lessen vinden plaats in een mysterieus gebouw....