De formule boerkini=provocatie=terrorisme is werkelijk teveel eer voor dat gedrochtelijke gewaad

Stephan Sanders
Stephan Sanders
Foto: Martin Dijkstra

Stephan Sanders vraagt om twee hoeraatjes, eentje voor zijn huwelijk en eentje voor dat wijze besluit van de Franse Hoge Raad. ‘Toen mannen met mannen en vrouwen met vrouwen mochten trouwen, zagen velen in Frankrijk daar ook een provocatie in.’

Afgelopen vrijdag waren mijn man en ik elf jaar getrouwd. Ja, dank u. En diezelfde dag werd bekend dat het hoogste Franse rechtsorgaan, le Conseil d’État, het zogenaamde ‘boerkiniverbod’ verwerpt, zoals dat in het Zuid-Franse Villeneuve-Loubet werd gehandhaafd. Ik vraag om twee hoeraatjes, eentje voor mijn huwelijk en eentje voor dat wijze besluit van de Franse Hoge Raad.

De openstelling van het burgerlijk huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht, zoals wij dat sinds 2001 kennen, lijkt op het eerste gezicht een lekker progressief besluit, meer vrijheid voor nog meer mensen, terwijl het niet-mogen-verbieden van de boerkini allerminst een triomfboog symboliseert voor de vrijheid van de vrouw. Ik had gedacht het hele...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials